Gemeente Zoetermeer, Zoetermeer
Gemeente Zoetermeer
Stadhuisplein 1
2711 EC Zoetermeer
Tel: 079-3468000
Fax: 079-3468498
Inwoners: ca. 110.500
Oppervlakte: 37,05 km²
Plaatsen: Zoetermeer
Provincie: Zuid Holland
Maandag t/m vrijdag: 8.30 - 12.00
Aangiftes van geboorte, overlijden, huwelijk, echtscheiding, erkenning, naamswijziging en naturalisatie.
Maandag t/m vrijdag: 8.30 - 12.00
Vrijdagavond: 18.30 - 20.30
Wilt u het bestemmingsplan inzien of weten welke bouwmogelijkheden het bestemmingsplan toestaat, dan kunt u alleen nog op afspraak worden geholpen.
Voor vragen en het maken van afspraken kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Publiekszaken op nummer 079-3468400.
Op grond van het feit dat Zoetermeer een bepaalde belasting - de botting - moest betalen aan de graaf van Holland en omdat alleen de oudste plaatsen in deze provincie die belasting betaalden, kunnen we ervan uitgaan dat Zoetermeer in ieder geval voor 1100 moet zijn gesticht. Het eerste schriftelijke bewijs voor het bestaan van een dorp op de plaats van het huidige Zoetermeer treffen we aan in 1269. Graaf Floris V gaf toen een deel van de belastingopbrengst hier weg als bruidsschat.
Midden in het Hollands-Utrechtse veengebied lag een groot zoetwatermeer. Het was over het water te bereiken vanaf de Rijn en verondersteld wordt dat hier een nederzetting van vissers en boeren ontstond. Op grond van bepaalde verkavelingpatronen is het aannemelijk dat de eerste bewoning plaats vond tussen de Leidsewallenwetering en de Broekweg, in het zogenaamde Langeland, nu de wijk De Leyens. Op de hoek van de Zwaardslootseweg stond een klein kerkje, op een plaats die nog tot in de 18e eeuw het "oude kerkhof" genoemd werd. De nederzetting werd naar het zoetwatermeer Zoetermeer genoemd.
Rond 1380 liet ridder Willem van Egmond, ambachtsheer van Zegwaart, zijn kasteel Het Huis te Palenstein in de Dorpsstraat bouwen. De honderden palen waarop de woontoren was gebouwd, zijn tijdens opgravingen in de jaren tachtig teruggevonden, evenals vele gebruiksvoorwerpen uit de 14e tot 18e eeuw. De ridderhofstede werd in 1791 afgebroken en ter plaatse verrees een fraai buitenhuis met een groot park. Dit buitenhuis werd in de vorige eeuw gesloopt om plaats te maken voor de voorlopers van Brinkers margarinefabrieken, die tot voor kort in Zoetermeer gevestigd waren.
In de negentiende eeuw werd Zoetermeer-Zegwaart ontsloten door de spoorlijn Den Haag-Utrecht, die in 1868 gereed kwam. Op de plaats van het huidige station Zoetermeer Oost stond een stationnetje, waar het wel niet zo vreselijk druk geweest zal zijn. Toch was dit een aanzet voor grotere bedrijvigheid in de dorpjes, want de heren Van Well, Brinkers en Van der Hagen begonnen in de tweede helft van de vorige eeuw hun bedrijven in Zoetermeer. Van Well was de oprichter van de Spar, nu een bedrijf met vertakkingen over heel Europa. Margarinefabrikant Brinkers was tot voor kort gevestigd in Zoetermeer en produceert naast vele andere zaken o.a. het bekende Leeuwenzegel, Wajang en Bak en Braad. Van der Hagen ten slotte was de oprichter van Nutricia, met welks producten miljoenen baby's zijn gevoed en waar ontelbare kinderen Chocomel van drinken. Nutricia is nog steeds in Zoetermeer gevestigd.
De dorpen Zoetermeer en Zegwaart werden op 1 mei 1935 samengevoegd tot één gemeente. De nieuwe gemeente had toen 4500 inwoners. Tot in de jaren zestig werd op kleine schaal nieuwbouw gepleegd voor de eigen bevolking. De naoorlogse ruimteproblemen van het snel groeiende Den Haag leidden in 1962 tot aanwijzing van Zoetermeer als groeikern. Het dorp van 10.000 inwoners moest groeien naar een stad van 100.000! Vanaf het begin was al duidelijk dat de nieuwe stad niet slechts een overloop voor Den Haag zou zijn maar dat Zoetermeer zelfvoorzienend moest worden. In razend tempo verdwenen de weilanden en akkers en verschenen de huizen. In 1991 werd de 100.000e inwoner verwelkomd.
De nieuwste wijk is Oosterheem, een Vinex woonwijk met ca. 8500 woningen ten oosten van Zoetermeer gelegen tegen het toekomstige Bentwoud. Het eerste deelplan van deze wijk is ontworpen door stedenbouwkundige Koolhaas.
(bron: www.zoetermeer.nl - juni 2006)
Plan uw route naar dit adres »